SSM’de Türk Resim Konuşmaları

/

Sakıp Sabancı Müzesi, koleksiyonunda yer alan eserleri Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecinin izlenebileceği bir düzende sunan “Modernizmin İzinde Türk Resmi” sergisi kapsamında “SSM’de Türk Resmi Konuşmaları” başlıklı konferans serisini düzenliyor.


25 Mayıs’ta başlayacak olan konferans serisi Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecinin kronolojik olarak ele alacak. 13 Haziran’a kadar devam edecek ücretsiz konferans serisi saat 16.00’da gerçekleştirilecek.

“Modernizmin İzinde Türk Resmi” sergisinden görünüm. Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul, 2023

Türkiye sanat tarihinin farklı dönemlerinde kuşaklar arası etkileşimleri ve değişim anları ele alınacak. “SSM’de Türk Resmi Konuşmaları”, 25 Mayıs Perşembe günü Prof. Dr. Zeynep İnankur’un “Çok Yönlü Bir Kimlik: Müzeci, Arkeolog, Eğitimci ve Ressam Osman Hamdi Bey” başlıklı konuşmasıyla başlayacak. Konferansta Osman Hamdi Bey’in yaşam öyküsünün yanı sıra Batı sanat piyasası için ürettiği resimler, konuları ve teknikleri gündeme alınacak.

30 Mayıs Salı düzenlenecek “Hüseyin Zekâî Paşa’nın Resimleri, Koleksiyonculuğu, Fotoğrafları ve Sanat Yazarlığı Üzerine” başlıklı konferansın konuğu Dr. Özlem İnay Erten olacak. Türkiye’de Batılı anlamda tuval resminin gelişiminde önemli bir yeri olan Asker Ressamlar kuşağının güçlü temsilcilerinden olan, özellikle natürmort ve peyzaj türündeki çalışmalarıyla tanınan Hüseyin Zekâî Paşa’nın resimlerinin yanı sıra; arşiv, belgeleme, fotoğrafçılık, müzecilik, koleksiyonculuk, resim öğretmenliği ve sanat yazarlığı gibi farklı alanlardaki çalışmaları konuşulacak.

İlginizi çekebilir:  Depremden Önce, Depremden Sonra

19. Yüzyıl Ressamlarına Bakış

Dr. Öğretim Üyesi Ali Kayaalp’in “Osmanlı Ressamlığının Şafağı: Asker Ressamlar” başlıklı konferansı 1 Haziran Perşembe günü gerçekleşecek. Konferansta önemli ölçüde militarizmin gerektirdiği koşullarda gelişen Osmanlı modernleşmesi, pratik nedenlerle askeri okullarda verilmeye başlanan tasvir dersleri ve bir süre sonra resme sanatsal bir form olarak ilgi duymaya başlayan bir ressamlar neslinin ortaya çıkması, 19. yüzyılın Osmanlı asker ressamlarının, kendilerinden sonraki sanatçı kuşağının özellikle de Çallı Kuşağı ressamlarının yolunu nasıl açtığına odaklanılacak.

“Modernizmin İzinde Türk Resmi” sergisinden görünüm. Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul, 2023

Dr. Ayşenur İlkan’ın “Bohem Ressam, Efsane Hoca, Sıra Dışı Kişilik: Çallı İbrahim” başlıklı konuşması 6 Haziran Salı günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Yaşadığı dönemde ülkenin tanınan ressamlarından olan, Güzel Sanatlar Akademisi tarihine ressam ve eğitmen olarak damga vurmuş ve bohem kişiliğiyle kuşağı içinde ön plana çıkmış İbrahim Çallı’nın hayatı, yetişme koşulları, yapıtları, hocalığı ve mensup olduğu kuşak içindeki yeri konuşmanın gündemini oluşturacak.

“SSM’de Türk Resmi Konuşmaları” konferans serisi Dr. Bahadır Sürelli’nin “Süleyman Seyyid ve Fenn-i Menâzır” başlıklı konuşmasıyla 13 Haziran Salı günü sona erecek. Konferansta kırk yılı aşkın süre, çoğu Harp Okulu’nda olmak üzere öğrencilere dersler veren ve çoğunlukla natürmort eserleriyle tanınan Osmanlı ressamı Süleyman Seyyid’in perspektif üzerine kaleme aldığı çalışması Fenn-i Menâzir ele alınacak.

Previous Story

Boşlukta Yankılanan Sen, Ben, O ve Hisler

Next Story

Dağdaki keçi Gökteki ay Sudaki balık

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.